Vissza a hírekhez

Placeholder image

Vízállóságról

2008-06-05 - 15 éve

Vízálló? Mit jelentenek a kifejezések? Cseppálló, 30m, 50m, 100m? Hogy néz ki a garancia szemszögéből mindez?

Szinte minden óragyártó garantálja, hogy az órája vízálló, ha az óra mint vízálló [water resistant 100m vagy több felirattal (a hát- vagy a számlapon)] deklarált. Ha egy óra csak mint "water resistant", "water resist" vagy "water protected" deklarált, akkor az óra csak napi átlagos viselésre alkalmas (vízcsepp vagy eső ellen). Ebben az esetben nincsen garancia az esetleges víz okozta károkra.

 

Attól függően, hogy az óra hát- vagy számlapján milyen deklaráció van, a tok vízállósága az alábbi kategóriákba sorolható (NIHS 91-10, ISO 2281 vagy DIN 8310):

  • Nincs deklaráció az óra szám/hátlapon (nem vízmentes) az ilyen órat a környezeti hatások ellen védeni kell!
  • WATER RESIST (vízálló) * ez az óra csak vízcseppek ellen védett, tehát elázhatunk benne a legnagyobb monszun esőben.
  •  WATER RESISTANT 30M vagy 3 ATM (vízálló 30m) * az óra viselése megengedett pl. autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.
  • IPX7: A legtöbb Garmin GPS-en ez a jelölés olvasható. IEC 60529 egy európai rendszer teszt specifikáció normák osztályozására fokozatok által biztosított védelem dobozok az elektromos berendezéseknél. Az IPX7 megjelölés: a GPS esetében képes elviselni véletlen merítésnél egy mélységben legfeljebb 30 percet. A folyamatos víz alatti használatra a IPX8 megnevezés használják.
  • IPX8: 2016-ban vezette be a Polar, opl. az M600 órájánál. 10 méter vízállóság. A lényege, hogy úszásra alkalmas az óra. Megegyzik a Water Resistant 50m -el, de mivel a water resistant jelölések igencsak félreérthető információkat tartalmaznak, emiatt az IPX jelölés. Víz alatt folyamatosan használható (a gyártó által meghatározott, 1 és 3 méter közötti mélységben)
  • WATER RESISTANT 50M vagy 5 ATM (vízálló 50m) * az óra viselése megengedett úszásnál, autómosásnál, fürdésnél, zuhanyzásnál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.
  • WATER RESISTANT 100M vagy 10 ATM (vízálló 100m) az óra viselése megengedett vízisportoknál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.
  • WATER RESISTANT 200M vagy 20 ATM (vízálló 200m) az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palack nélkül), vízisportoknál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.
  • WATER RESISTANT 300M vagy 30 ATM (vízálló 300m) az óra viselése megengedett búvárkodásnál (oxigén palackkal), vízisportoknál, hegymászásnál, ejtőernyőzésnél, sárkányrepülésnél vagy síelésnél. Ellenáll az izzadtságnak, kondenzálódásnak és esőcseppnek.

*ez az óra csak az általános hétköznapi használatra alkalmas, és nem használható olyan körülmények között, ahol a víznyomás és hőmérséklet gyakran és nagymértékben változik!


A szakszerűtlenül elvégzett elemcsere, vagy egyéb beavatkozás a vízállóság azonnali elvesztéséhez vezet. Vízálló órájában kizárólag olyan helyen cseréltessen elemet, ahol az óra kinyitásával járó elemcserét követően műszerrel tudják órájának vízállóságát ellenőrizni, ha az óra meghibásodása a nem megfelelő kezelésből adódott, a garanciát elveszíti.
Érdekes tapasztalat, hogy egy garanciális terméket a tulaj meg szeretne menteni, s házilag megjavítja, megragasztja. Ekkor természetesen hiába a jóhiszeműség, a termék a szakszerűtlen kezelés miatt szintén garanciáját veszti. Tehát bármi kis problémánk is akad a termékkel, érdemes tájékozódnunk ott, ahol a terméket vettük, vagy ahol a szervize megtalálható a terméknek.
Az óra vízállósága nem garantálható örökre. A tömítések elöregedhetnek, és a koronát is érheti váratlan sokk. Érdemes órájának vízállóságát évente egyszer egy szakszervizben megvizsgáltatni.

 

Zerge